Paylaş
ADIYAMAN AKTİF YAŞAM MERKEZİ MİMARİ PROJE YARIŞMASI, 2013 - SATIN ALMA ÖDÜLÜ

ADIYAMAN AKTİF YAŞAM MERKEZİ MİMARİ PROJE YARIŞMASI, 2013 - SATIN ALMA ÖDÜLÜ

Aktif Yaşam Merkezi; Adıyaman ilinin güneyinde kalan henüz yapılaşmakta olan, bölge yatılı okulu ile özel bir konut grubunun arasında kalan parselde planlanmaktadır. Söz konusu arsa 15m’ lik yoldan cephe alan, dar kenarı ile derinlemesine 220m uzanan bir parseldir.

Arsaya ulaşım kent merkezine yaklaşık 8 km kat eden bu yoldan sağlanmaktadır.

Aktif Yaşam Merkezi programı Türkiye’de ilk olarak gerçekleştirecek bir kompleksi tanımlıyor. Bu merkezde engellilere ve ailelerine yönelik olarak sağlık , sosyal ve üretime yönelik eğitimlerin mekanlarının örgütlenmesi isteniyor. Engelliler için bu denli büyük bir kompleksin Türkiye’de mimarlığın konusu olmamış olması bizleri yeni bir deneyimle karşılaştırıyor.

Konuya yaklaşımımızda çevreden çok kendi iç konsantrasyonu oluşturmak ve engelli kullanımını kolaylaştırmak kararları etkili oldu. Oluşturulan ‘avlu’ yaşamsal etkinliklerin bir arada gerçekleşebileceği etkileşim platosu olarak öngörülürken; yapının iç mekan kurgusunda sağlanan yatay ve düşey mekan sürekliliği ile kullanıcılara algı çeşitliliği yaratan bir mekan deneyimi olanağı sağlandı.  Ayrıca iklim koşulları göz önüne alındığında, sıcak havalarda ‘avlu’ da gerçekeleşebilecek eylemler, soğuk havalarda iç mekanda oluşturulan boşluklarda önerildi. Bu düşünceyle, ‘avlu’ daki açık alan ilişkilerinin örgütlenmesi, iç mekanda da galeriler ve rampalar ile sürdürüldü. Az katlı yayılan bir mekanlaşma, yeşille ve doğayla kurulan ilişkinin mekan kalitesine yansımaları, insan ölçeği, iklimsel verilerin (özellikle güneşten korunma) değerlendirilmesi gibi kriter önceliğimiz oldu.

İki kat yüksekliğinde tasarlanan yapı kompleksine direk bir iç mekana ulaşarak girilebildiği gibi açıktan rampalarla da girilebilmekte, rampanın ulaştığı platformda ise sosyal işlevlere yönelik mekanlar bulunmaktadır. Yeşil doku yapı içine alınarak karanlık iç mekanların oluşması engelleniyor. Arka kısımda kalan açık spor alanlarına amfileşen platform yardımıyla açık alanda da ulaşılabiliyor. Yarı açık ve kapalı mekanları da örgütleyen ve yapının tanımlanmasını kolaylaştıran üst örtü-saçak ayrıca güneş kontrolünü sağlıyor.

Künye

  • Yer
    : Adıyaman
  • Tür
    : Yarışma Projesi, Satıalma Ödülü
  • Konu
    : Sosyal Merkez
  • İşveren
    : Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı
  • Projelendirme Yılı
    : 2013
  • İnşaat Alanı
    : 18.300 m2
  • Proje Ekibi
    : Ferhat Hacıalibeyoğlu, Deniz Dokgöz, Orhan Ersan, Turgut şakiroğlu, Gülcan Afacan